top of page
Desk and Chair

Tips voor de opmaak van je verslag!

Opmaak van jouw verslag

Opmaken van een verslag

 

Bij het maken van een verslag is een goede opmaak erg belangrijk. In een verslag moeten een aantal elementen zitten en het is voor de lezer fijn wanneer deze helder en overzichtelijk gelezen kunnen worden. In deze reader vinden jullie de tools om snel een goed leesbaar verslag te maken.

 

Wat moet er in het verslag?

Een verslag bouw je in het algemeen op uit de volgende onderdelen.

  • titelpagina

  • inhoudsopgave

  • de hoofdstukken (en paragrafen)

  • bronnenlijst

Veel van deze onderdelen kun je op een simpele manier maken in Google documenten. In de volgende hoofdstukken wordt uitgelegd hoe je bepaalde handelingen uitvoert en waar je het kunt vinden.

 

Basishandelingen

Als het goed is ben je op de hoogte hoe je een nieuw document aanmaakt en hoe je de naam wijzigt.

 

Pagina-einde

Voor het overzicht en leesbaarheid is het verstandig om hoofdstukken altijd bovenaan op een nieuw pagina te laten beginnen. De meeste leerlingen doen dit door heel vaak op enter te drukken totdat het hoofdstuk op de nieuwe pagina staat. Dit is niet nodig! in alle tekstverwerkers is het mogelijk een pagina einde in te voegen. Je doet dit door voor de titel te gaan staan die op de nieuwe pagina met komen en vervolgens op ctrl-enter te drukken of via het voorbeeld hieronder

Afbeelding invoegen

Er zijn verschillende manieren om een afbeelding in je document te krijgen. Zet eerst de cursor op de plek waar je de afbeelding wilt plaatsen. Je kunt kopiëren en plakken met ctrl-c en ctrl-v maar een andere optie is de afbeelding via de onderstaande afbeelding in te voegen.

Op deze manier kun je van verschillende locaties een afbeelding importeren.

 

Schalen

Het kan voorkomen dat de afbeelding nog niet past op de pagina. Het is dan verstandig om de afbeelding te vergroten of te verkleinen. Let hierbij op dat de verhouding, van de afbeelding, gelijk blijft. Je kunt dit het beste doen door 1x op de afbeelding te klikken en een punt in de rechter of linker onderhoek naar binnen te slepen.

Wil je alle afbeeldingen op een exacte maat hebben kun je het via de onderstaande stappen doen.

Selecteer de afbeelding door erop te klikken. Ga vervolgens naar afbeeldingsopties:

Er opent een scherm naast je afbeelding waar je verschillende onderdelen van je afbeelding kunt wijzigen. Je kunt hier ook komen door op de afbeelding op de rechtermuisknop te drukken en afbeeldingsopties te selecteren.

 

Kies hier voor grootte en draaiing. Hier kun je de breedte of de hoogte van de afbeelding aanpassen.
 

Tekstomloop

Wanneer je een afbeelding in je document hebt gezet is het verstandig om aan te geven hoe de tekst om de afbeelding zich moet gedragen. Dit noem je tekstomloop. Je kunt dit vinden in hetzelfde scherm als afbeeldingsopties. Daar kies je de vorm die het beste bij jouw situatie past. Deze optie komt ook, onderaan de afbeelding, tevoorschijn wanneer je 1x op de afbeelding klikt.

 

Algemeen

Gebruik de tips hierboven. 

Zorg dat je verslag er verzorgd uit ziet. 

Plaats ook afbeeldingen in de tekst; het maakt het verslag zoveel duidelijker leesbaar. 

Wil je meer informatie over het maken van een verslag. Klik hier voor de uitgebreide uitleg. 

Schermafbeelding 2021-04-16 om 13.42.41.
Schermafbeelding 2021-04-16 om 13.45.42.
Schermafbeelding 2021-04-16 om 13.53.18.
Stap
Stap
bottom of page