top of page

ANIMATIES

Animatie is een illusie van beweging

OUR COURSES

Animatie is een illusie van beweging. Door stilstaande beelden na elkaar te plaatsen lijken ze in beweging te komen. Een beeld dat door ons oog wordt opgevangen, blijft namelijk nog even aanwezig op het netvlies. Als daar snel een tweede beeld bijkomt, dan verschijnt die op het netvlies als het ware over het eerste beeld heen. Er zijn verschillende soorten vormen van animatie.

1. Tekenfilm

De tekenfilm is de meest bekende vorm van een animatiefilm (bijvoorbeeld Destino van Dali/Disney). Het maken van een animatiefilm kost erg veel tijd, doordat elk plaatje met de hand is getekend. Voor 1 seconde film zijn maar liefst 24 plaatjes nodig. Dit wordt 24 frames per seconde genoemd. Tegenwoordig worden animatiefilms met behulp van de computer gemaakt. Denk aan de animatiefilms van de grote studio’s Walt Disney en Pixar Studio. 

2. Stop-motion

Stop-motion wordt gemaakt met voorwerpen uit het dagelijks leven. Bijvoorbeeld Lego, Playmobil, getekende poppetjes, klei of woorden die tot leven komen. Er kunnen ook personen in voorkomen.

​Stop-motion is de techniek waarbij je frame voor frame een filmpje maakt. Met frame voor frame wordt ook wel foto voor foto bedoeld. Eerst wordt het voorwerp dat op film moet bewegen in beeld op de juiste plek neergezet en met de camera wordt hiervan een frame geschoten. Vervolgens wordt het voorwerp een fractie verschoven en wordt er opnieuw een frame geschoten. Dit wordt herhaaldelijk gedaan. Door vervolgens alle frames achter elkaar (snel) af te spelen lijkt het alsof het voorwerpt uit zichzelf beweegt.

Kunstenaars Tromarama

Tromarama 'Ting' (2014)

Heb je wel eens een koffer in het café zien zitten of een geldbiljet horen zingen? In de wereld van Tromarama kan het allemaal. Deze Indonesische kunstenaars maken stop-motion animatie van alledaagse objecten.

Om een stop motion filmpje te maken kan gebruik gemaakt worden van de app Stop motion Studio, beschikbaar voor iPhone en Android. Bekijk onderstaand filmpje voor een uitleg over deze app. De andere filmpjes laten voorbeelden zien van wat je kan doen met de stop-motion techniek. 

 

3. Cut-out animatie

Bij deze animatievorm wordt het bewegende beeld gecreëerd met uitgeknipte plaatjes, die beeld voor beeld worden bewogen. Deze vorm werkt ook volgens het stop-motion principe.

4. Klei-animatie

Klei-animatie is een vorm van stop-motion. Zoals de naam al aangeeft worden hierbij objecten gebruikt die zijn gemaakt van klei. Frame voor frame worden de kleipoppetjes aangepast, om tot een vloeiend, bewegend beeld te komen. Deze vorm werkt ook volgens het stop-motion principe. Een bekend voorbeeld is Buurman en Buurman en Wallace and Gromit.

5. Zelf aan de slag gaan met stop-motion?

De meeste stop-motion animaties worden gemaakt met 24 beelden per seconde. Dit wordt uitgedrukt fps (frames per second) en betekent dat voor één seconde beweging 24 foto's gemaakt worden. Daarmee wordt het onderwerp dus 24 keer bewogen en gefotografeerd. Gelukkig kan je al met minder beelden per seconde een animatie maken. Hoe meer fps je maakt, des te vloeiender je animatie wordt. 
Het is goed om vooraf te bedenken hoe lang je bewegingen gaan duren, zo kun je uitrekenen hoe veel foto's je daarvoor nodig hebt. Bij een animatie van 10fps heb je voor een beweging van 2 seconde 20 foto’s nodig. 

Zorg dat je telefoon, fototoestel of camera stevig staat en niet beweegt tijdens de opnamen. Ook niet tussen de verschillende foto's door. Zo behoud je een rustige achtergrond en is het makkelijker te volgen waar de animatie over gaat.

Voor het maken van een stopmotion animatie heb je nodig:

  • Een onderwerp dat je gaat laten bewegen.

  • Een decor / achtergrond oftewel omgeving waarin je dit gaat doen.

  • Met hoeveel beelden per seconde ga je jouw animatie opnemen?

  • Een smartphone of tablet.

  • De gratis app Stop Motion Studio voor Android of voor iOS:

Stop Motion App

  • Open de app.

  • Klik op het plusteken met New Movie.

  • Klik op het fototoestel rechtsboven.

  • Begin met het maken van de animatie door telkens een kleine verandering aan te brengen in de positie van het onderwerp. Maak na elke verandering een foto. Let op: zorg dat de veranderingen samen één beweging vormen.

  • Met het tandwieltje rechts in beeld kun je de snelheid (frames per second) van de animatie instellen.

  • Wanneer je klaar bent ga je terug met de pijl linksboven in het scherm.

  • Exporteer het filmpje naar de camerarol van je smartphone of tablet met het export icoon.

2024-2025 door M. Poelmann MEd, voor het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven

 LCL Design/CKV

bottom of page